L I T T   A V   H V E R T

Det lages ikke bare kniver og smykker. Skinnposer, brilleetuier, esker, og belter er noe av det som er blitt presentert gjennom tidene. Noen av disse tingene passer ikke inn under kategori kniv, og derfor er denne siden opprettet for å plassere dem her.

OM Å SLIPE KNIV SKARP

Sliping er ikke å forstå det samme som bryning.
På SERVICE-siden har jeg skrevet litt informasjon om å slipe en kniv skarp.
Bildet her viser en sløv kniv forstørret ca 400 ganger.

KLIKK HER FOR Å LESE OM SKARP KNIV

TELEMARK DRAKTSØLV

Egne arbeider med filigran arbeid, i sølv 925 S oksydert.
Jakkespenne Øst-Telemark, og gammel brosjemodell fra Bø.

HVA ER FILIGRAN ?

Jeg hører mange uttaler denne sølsmedteknikken for filigram. Det skal uttales med "n" til slutt. F. av latin, filum (tråd) & granum (korn).
I Salmonsens Store illustrerede Konversationsleksikon, En nordisk Encyklopædi, Kjøbenhavn 1897, står det: "De ædle metallers Evne til at lade sig strække og trække i Traad og til at loddes affødte tidlig i den græske og etruskiske Oldtid
F i l i g r a n s a r b e i d e t. trådene droges firkantede eller runde, anvendtes enkelte eller flettede hvorved Styrke blev vundet...sølv eller gulltraad...for at oppnaa større Virkning kan traaden ofte i sin længde være besat med små Korn, ligesomden den kan være snoet og glattet, hvorved der fremkaldes en Række smaa Glanslys, men forøvrigt kan Traaden slynges i de mest forskjellige Mønstre og fremtræde som baade Rosetter, Stjerner, Blomster o.l... Kunsten til at tilvirke Filigran har vært kendt fra Oldtiden... I vore Dage anvendes ikke som forhen Guld til større arbejder, man foretrækker at anvende Sølv, som saa f o r g y l d e s."
I Aschehougs Konversasjons leksikon, Oslo 1940, suppleres med at teknikken ble utviklet til fulkommenhet i greske og etriskiske gullsmedkunst i 500-årene til 200 årene f.kr. F.arbeidet har også vært meget utbredt i Asia, særlig China og India. I Norden har det vært gjort f. fra forhistorisk tid.

VIKINGENES EVENTYRLIGE KUNST

Dette er det eventyrlige og originale Snartemo-sverdets skjefte. Det er nesten 1500 år gammelt. Det er ett av Norges mest unike oltidsskatter.
For den interesserte besøker på min nettside, vil man observere at jeg er engasjert av design fra vikingtiden. Ofte får jeg høre at  vikingtidens design var røff og grov, forventet av det renome de skaffet seg som krigere. Dette er ikke tilfelle, og det klovneri man ser på fotballkamper med entusiaster fra supportsiden, ved å benytte hjelmer med kuhorn på,  har absolutt ingen relevans til virkeligheten. Se på dette sverdet, se det fantastiske designet, og se det enorme håndverket som her er dokumentert. Bildet er hentet fra en artikkel i Aftenposten 13.04.03 "Nazi-jakt på et skjult sverd". Bildet er tatt av Universitetets Kulturhistorisk Museer/Fotoavdelingen.

FORENINGSTIDEN

I FORBINDELSE MED AT JEG LAGER "BRUDEDALERE" BRUKES DET MYNTER ELLER MEDALJER FRA DEN TIDEN VI KALLER "DANSKETIDEN".  Jeg søker etter mynter som først og fremst er dekorative, det vil si mynter som fks er preget med personer , riksvåpen etc.. Her følger en oversikt over statsoverhoder i Norge i foreningstiden 1536 - 1814.




1536 - 1559  Kristian 3. sønn av Fredrik 1. av Oldenborg.
1559 - 1588  Fredrik 2. sønn av Kristian 3.
1588 - 1648  Kristian 4.  sønn av Fredrik 2.
1648 - 1670  Fredrik 3.  sønn av Kristian 4. Arveenevoldskonge fra 1660.
1670 - 1699  Kristian 5. sønn av Fredrik 3.
1699 - 1730  Fredrik 4.  sønn av Kristian 5.
1730 - 1746  Kristian 6. sønn av Fredrik 4.
1746 - 1766  Fredrik 5.  sønn av Kristian 6.
1766 - 1808  Kristian 7. sønn av Fredrik 5.
1808 - 1814  Fredrik 6.  sønn av Kristian 7.
           Frasa seg retten til Norges trone ved Kielfreden 14. januar 1814.              
1814Christian Frederik, fetter av Fredrik 6. dansk kronprins. Valgt til norsk konge 17.mai 1814, abdiserte 10.okt.1814. ( Konge i Danmark fra 1839 under navnet Kristian 8.)

USERIØSE NETTKATALOGER

Er du blandt de som har egne nettsider? Blir du kontaktet av katalogselskaper som vil ha deg til å kjøpe en oppføring?
ER DU OGSÅ KANSKJE EN AV DEM SOM IKKE HAR SAGT JA, MEN BLIR OPPFØRT ALLIKEVEL, OG FÅR EN FAKTURA DU IKKE SKAL HA ? Da skal du vite at nå er VARSLINGSLISTEN etablert.
Hva er varslingslisten?
Det er et selvhjelpsverktøy for norske virksomheter, slik at de lettere kan gå klar av upresis markedsføring og andre uryddige salgsfremstøt som lett blir misoppfattet. Verd å se litt på : www.varslingslisten.no.  Ta også en titt på www.tryggkatalog.no.
Har du lyst til å høre om min opplevelse av verstingen ?
Det ringer en selger fra "TV2 Katalogen". Han hadde gode argumenter og jeg ba om å få tilsendt litt orienterende matriell. En dag jeg var i butikken ble jeg oppring på mobiltelefonen. Damen fra TV2 Katalogen spurte etter Knut Hornslien. Han eksisterer ikke , sa jeg. Det var rart, svarte hun, kan jeg da  få de riktige data og få lov til å ta det opp på bånd til registeravdelingen? OK svarte jeg. Noen dager senere mottok jeg BINDENE ORDREBEKREFTELSE og FAKTURA.  Som vedlegg fulgte en firmaprofilering, en ren kopi av teksten på min hovedside, noen søkeord som var overskriftene på mine produktsider, samt avtalebetingelser. Intet av dette  var avtalt, intet kunne godkjennes. Under den etterfølgende diskusjon på fax og telefoner påstod TV2 Katalogen at jeg hadde inngått avtalen ved å akseptere at samtalen ble tatt opp på bånd ! Det fantes altså ingen ordrekopi med underskrift. Det kom også frem at samme metode blir benyttet ved å sende en SMS. Svarer du på den, anser TV2 Katalogen at du har akseptert!  

DAMASKSMIDDE KNIVBLAD

09.08,04

Det finnes flere muligheter å skrive dette på, damascenerstål, damascussteel og damask. Jeg foretrekker å kalle det mønstersmidd.

"Damascenerstål, oppkalt etter Damaskus, et av hjemstedene for dets tilvirkning, er et slags digelstål med fibret struktur, som i orienten ble fremstilt  ved gløding av sveisjern med trekull . Det ble særlig anvendt til fremstilling av blanke våpen damascenerklinger, av stor styrke og smidighet, Kunstig  d. fremstilles ved sammensveising av tynne jern og stålplater." Kilde:  Aschehougs konversasjonsleksikon 1940.

Norske knivsmeder startet i midten av 80 årene med å eksperimentere  med denne metoden. Senere har også svenske knivsmeder tatt opp tilvirkningen. Flere mønstere er utviklet og teknikken har forbedret seg. Det kan være en meget tidkrevende prosess å smi et slikt blad, opp til en hel arbeidsdag. Man har også videreført teknikken med flere ståltyper og nikkel er blitt en viktig del av mønsteret. Det sier seg selv at dette blir dyre kniver, men så blir også hvert knivblad en individualist.

Jeg vil vise noen knivblad  som er laget  mønstersmidd, og som vil bli benyttet i min knivproduksjon. De er enkeltvis ikke tilsalgs.

Kent Andersson STAV DAMASK

Kent Andersson er en relativt ny smed på markedet, men han har laget kniv i mange år. Nykommeren har arbeidet med denne nye type mønstersmiing, og det skal bli spennende å se hans utvikling. Han er svensk men har fått sine grunnleggende kunnskaper om smiing av en av våre norske og beste smeder.

Arne Skogli VRIDD DAMASK

Arne  Skogli traff jeg for første gang i august 2004. Jeg likte bladformen hans og har kjøpt inn disse. Han  sier han har smidd knivblad i 15 år.
Dette er en ung mann vi skal følge med fremover.

Robert Mattsson EXPLOSJON DAMASK

Robert Mattsson er en av de  gode svenske smedene. Han arbeider med vanskelige mønstre av forskjellige typer. Kostbare blad til dyre kniver. Dette blir kniv til "knivgourmeten".

Robert Mattsson VRIDD DAMASK

 

Robert Mattson MOSAIKK DAMASK

 

Erling Edvardsen MATRISEDAMASK

Erling Edvardsen er en av de solide smedene. En kar med stor mekanisk erfaring gjennom et langt liv. Nydelig arbeid med  fulverdig finish. Ikke blad fo de  store knivene, men ypperlige til små daglikniver. En kraftig markering av mønsteret preger hans arbeider.


TREBILDER I RAMMER
Opprinnelig skulle denne "trebiten" bli til noen knivskaft. men det fantastiske masurmønsteret fristet meg til å prøve noe nytt. Det er ikke ofte man ser et så spennende emne hvor naturen viser seg fra en ny side.
Det ble et krevende arbeid å sage ut skiver av trebiten, og etterpå hindre skivene i å vri seg.
Min metode med flerfargeteknikk og oljebehandling forvandlet det hele til små detaljer i en masursymfoni. Dette er en gave fra naturen.

Masursymfoni 1

Bilde Nr. 1    
16,5 x 24,3 cm    
kr. 2750.-

Masursymfoni 3

Bilde Nr. 3    
20,2 x 28,2 cm  
kr.2500,-

Masursymfoni 5

Bilde Nr.5    
20,3 x 28,3 cm    
kr. 2500,-

KNIVSKAP

Dette er et knivskap som rommer 42 slirekniver.
Utvendig er skapet lasurmalt med gull på kantene.
Et unikt skap for samlere.

HBD:  53 x 42 x 15 cm    
kr. 3800.-

AMATØRKOKKEN

Jeg er glad i mat, særlig middagsmat. Men sørger også for at frokost og lunsj blir bra, derfor baker jeg mitt eget næringsrike brød. Men nu skal jeg  fortelle om en pathé, som er virkelig anvendelig til mangt.
Den er ganske rask å lage, og man kan variere kvernet kjøtt og farse etter tilbud og ønske.  Du kan bruke storfe, lam,  eller vilt. Ved juletider kommer farse til julepølse.

KNIVMAKERPATHÉ  kan gjerne stå og vente litt på gjestene. Den kan dypfryses og tas med på hytta for å bli tinet opp når det passer. Den kan stå i kjøleskapet i ganske mange dager, grei å varme opp  sammen med andre rester i mikrobølgeovn, og den kan benyttes som pålegg.

KNIVMAKERPATHÉ INGREDIENSER

500  G    KJØTTFARSE (medister er best)
500  G    KJØTTDEIG
100  G    BACON
1    STK  EGG, hårdkokt, kan utelates
1      TS  BULJONGPULVER, i litt vann
1/4  TS   PEPPER
1/2  TS  TIMIAN
1      TS  BASILIKUM
1-2  STK HVITLØKBÅTER
1      DL  RØDVIN eller SOPPKRAFT
200  G   CHAMPINJONG, herm.  alt.frisk.

GJØR SLIK

Sett ovnen på 200 grader. Hardkok et egg. Løs buljongpulver i litt vann og ha i alle kryddere. ( legg merke til at du skal ikke bruke salt, det er nok i baconet)   Bland grovt like deler kjøttdeig og farse. Tilsett buljongblandingen, samt hvitløk. Skjær bacon i terninger som brunes lett i en panne. Ha det i kjøttblandingen sammen med sopp. Soppkraften fra boksen benyttes også, men den blir best om den byttes ut med rødvin.

Blandingen bør blandes grovt. Du kan også tilsette 2 ss brødrasp om du vil ha den litt luftigere. Skjær egget opp i skiver.

Smør en pathé form eller en annen ildfast form som har lokk, og ha i blandingen. Eggskivene legges som et sjikt i midten. (dekorasjon)
Sett på lokk og stek midt i ovnen i 50 minutter. Fjern lokket og stek ytterligere i 10 minutter. Hell av stekesjyen. (serveres separat, el. lag saus. Obs: den har kraftig smak) Sett den på et fat og pakk alu.folie rundt. La stå i minst 10 minutter før den skjæres opp.
Tilbehør: Picalilli el. sølvløk.  Deilig med en frisk salat og basmathi ris eller pasta.
........GOD APETITT ! ......

HJEMMEBAKT GROVT BRØD

Liker du brød med  kraftig smak ?
Er du blandt dem som har vanskeligheter med hvetemel?
Her er et brød hvor hvetemelet er sterkt redusert og det som er der blir byttet ut med sammalt hvete grov.  Deilig og sundt !

1  L    VANN
1  PK TØRRGJÆR
2  DL  SOLSIKKEKJERNER
1  DL  LINFRØ
1  SS  SALT
2  SS  SUKKER evt.3 ts honning
1  DL  OLIVENOLJE
2  DL  HAVREGRYN, lettkokte
6  DL  SAMMALT HVETE GROV evt fin
1  KG  GROVBAKST

GJØR SLIK

Ha tørrgjæren opp i et glass ned 2 dl lunkent vann og rør med gjevne mellomrom. Bland sammen alle romtempererte tørrvarer. Bruker du honning istedenfor sukker, anbefaler jeg å løse denne opp i 8 dl lunkent vann.
Tilfør vannet til tørrvarene, føy på med gjærvannet og etterpå oljen.
Deigen bør eltes godt i 15 minutter, men bruker du en kjøkkenmaskin så la den gå i 8 minutter.
La deigen heve på et lunt sted med klede over i minst 30 minutter,  gjerne mer.
Ta deigen ut av bollen, elt kraftig og slå luften ut. Rull den ut til en pølse og fordel den ut i 3 mellomstore brødformer. La den etterheve i 45-60 minutter.
Stekeovnen varmes opp til 200 grader og brødene stekes i 50 minutter.
Ovner kan variere litt så er ikke brødene ferdig stekte så sett de inn igjen 5-10 minutter.

FAKTA OM RUNESTENER

*  Runestenene er blant de eldste skriftlige kildene vi har i Skandinavia.

* De fleste steinene er fra 900 - 1100 - tallet. Vi finner omkring 1700 av dem    i Sverige, 250 i Danmark, 50 i Norge - men ingen på Island.

* Det finnes også 50 runestener fra folkevandringstiden, rundt 400-600 e.Kr.

* Mange er reist nær de vigslete hednings plassene.

* For det meste står de der de ble plassert, men noen er tatt inn i kirker og      på museum.

* Noen steiner har hedensk tekst eller symboler, men de fleste  er kristne.
  De kan ha både bokstaver, bilder og ornamenter. Noen er enkle, andre er    rene kunstverk.(Kilde:SINTEF MEDIA, Gemini 5/2002)

Bildet er et fragment av et runekors på en norsk runesten som er funnet ved "Kirk Braddan", isle of Man.  Dette er inspirasjonen til  min armlenke

SE ARMLENKE

Historien om gullsmykket fra "Haithabu"

Vikingtidens vakre hengesmykke i guld.

Hedeby var Nordens første og største handelssted i vikingtiden. Den ble grunnlagt av en dansk konge i slutten av 700 tallet. Den lå fortreffelig til  på det jyllandske neset der byen Slesvig senere skulle vokse frem. Dette neset bygget en bro mellom Østersjøen og Nordsjøen.
Stedet stod under beskyttelse av kongen og ble kallet Haithabu. ( Byen på heden)

Hedeby, som var samtidig med vikingtiden,  forsvant også med den. Den norske konge Harald Hårdråde hadde kamper med den danske konge Sven Estridsen.  I året 1050 brent den norske kongen Hedeby ned til grunnen.
Under vår tids utgravinger fant man i Hedeby,  nede mot stranden et tykt lag med trekull og sotet jord, som må ha vært restene av denne katastrofe. I nitti år har tyske arkeologer gravet i dette feltet. Blant funnene er et praktfullt gullsmykke. Omsvøpte og korslagte ormekropper er blitt et formfullendt mønster.  Antatt opprinnelse omkring år 1000. Jeg har sett et fotografi og blitt inspirert til å lage en etterligning. Smykket lages i sølv 925 og en utgave forgyllet sølv med gull 1my.
Kilde: KulturensVärld nr. 4. November 1990.

HOVEDSIDE | MITT JUBILEUM | NYHETER | PRODUKTER | SERVICE | LITT AV HVERT | OM MEG | MIN DESIGN | KJØPSINFORMASJON | KONTAKT MEG

Webmaster: Finn Hornslien   Copyright © 2005 Finn Hornslien

Denne siden er generert av GoOnline